Łatwe ciasto drożdżowe z rabarbarem

A teraz mniej czytania więcej oglądania, czyli przepyszne ciasto drożdżowe na dobre rozpoczęcie weekendu. To coś pysznego, podzielnego. Skoro już pogoda nie dopisuje to chociaż ciasto będzie pyszne na spotkanie ze znajomymi, a gdyby pogoda się poprawiła doskonale nadaje się na piknik czy jako sycąca przekąska podczas wyprawy. Wychodzi go naprawdę duuużo, wiec śmiało, do dzieła.

 

Składniki:

500 gram maki tortowej

130 gram masła

200 ml mleka

100 gram cukru

torebka drożdży suszonych

4 jajka

cukier waniliowy

szczypta soli

obrany i pocięty na kawałki rabarbar

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

  1. Torebkę drożdży rozrobić z mlekiem i połową cukru. Mleko powinno być ciepłe. Rozrabiamy, dodajemy 100 gram mąki. Rozrabiamy i odstawiamy ściereczką, pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny. Z pozostałą częścią cukru ucieramy jajka i dodajemy zaczyn.  Dodajemy cukier waniliowy, resztę mąki ( ale stopniowo). Wyrabiamy ciasto, ugniatamy nie mniej niż 10 minut. Pomoc dzieci jak najbardziej wskazana:)Do formy wyłożonej papierem wkładamy ciasto. Układamy na wierzchu rabarbar, gęsto! Zostawiamy do wyrośnięcia na nie mniej niż 30 minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 35 minut.
  3. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.