Nowy pomysł na ziemniaki- czyli poznańskie pyrki w nowej odsłonie.

Dziennik domowo pokładowy, dzień czwarty kwarantanny. Czyli mama dwoi się troi w kuchni, skoro wrócił apetyt. Ziemniaki, Kartofle czy pyrki ale w jakiś nowy sposób?! Nie ma sprawy.

Jakkolwiek byśmy ich nie nazwali to jednak stanowią podstawę niemal większości obiadów. Nawet jeśli wszystko na Twoim talerzu jest fit to tym bardziej nie powinnaś rezygnować z ziemniaków. Są bardzo zdrowe, zwłaszcza ich skórka! To bogate źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia a nawet jodu i żelaza. Przeważnie skórki się pozbywamy, ale czasami warto ją zostawić. Ziemniaczki dokładnie umyć i wyciąć to i owo. Sprawa jest prosta, kiedy mamy młode ziemniaki. Trochę więcej roboty jest z tymi starymi. Zwłaszcza o tej porze roku. Nie jest to dużo pracy wiec warto spróbować.

Co jest potrzebne, czyli składniki:

ziemniaki średniej wielkości (6-8)

ser żółty (Gouda)

Masło

oregano, sól, pieprz ziołowy

oliwa z oliwek

Jak to zrobić?

Przepis jest banalnie prosty! Ziemniaki należy umyć dokładnie, wyciąć to, co nie nadaje się do jedzenia. Następnie nacinamy nożem, ale nie przecinamy do końca. Pomiędzy wkładamy masełko wyjęte z lodówki pokrojone w cienkie wiórki, ser żółty pocięty w cienkie kawałki (mięsożercy mogą dodać dowolne mięsko). Oczywiście dodajemy przyprawy i sól. ( U mnie to lubczyk, oregano, sól i pieprz ziołowy). Zamiast masła można dodać oliwę z oliwek. To, co wkładamy w ziemniaczki zależy już od nas samych. Staramy się robić to na tyle ostrożnie, żeby ziemniak się nie rozpadł. Do wysmarowanego oliwą (lub masłem) naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez 50 minut.  Im większe ziemniaki, tym więcej czasu potrzebują na pieczenie.

 

Pychotka. Świetnie smakują zarówno z ketchupem, sosem czosnkowym czy jogurtowym! Genialne odświeżenie obiadu i pyszna wersja tradycyjnego składnika. Ja robię je raz na jakieś dwa tygodnie. I tak jak czasami po obiedzie zostanie kilka ziemniaków z drugiego dania, tak w tym przypadku znika wszystko!

 

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.