Płatki jaglane na śniadanie- dziecko zawsze poprosi o dokładkę!

Ostatnio furorę u mnie w domu robią płatki z kaszy jaglanej. mały zaczął marudzić przy kanapkach a nie jestem zwolenniczka płatków śniadaniowych, które muszą mieć tyle dodatków sztucznych witamin, żeby chociaż wyjść na zero po tak silnym przetworzeniu ich. Za to z kaszy jaglanej okazały się przepyszne. Długo leżały na półce aż się przekonałam. Przede wszystkim, ze tak szybko się je przygotowuje. 5 minut i gotowe. Ja gotuję z woda i dosypuję mleka kokosowego. Nie używam ani miodu ani cukru. Na koniec polewam syropem klonowym i gotowe! Przepyszne:)

phototastic-28_11_2016_0d5d7397-5b58-4301-bfed-5bf4eca80c011 wp_20161129_10_33_57_pro

Dlaczego akurat płatki jaglane? Co to takiego jest?

Płatki jaglane robi się z kaszy jaglanej, chyba najbardziej popularnej kaszy wszystkich wegańskich i wegetariańskich blogów.

Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa. Okazuje się, że nie jest zbyt popularna na polskich stołach, chociaż uważana jest za najzdrowszą ze wszystkich kasz. Tania i powszechnie dostępna jest nie tylko odżywczym produktem, ale przede wszystkim leczniczym. Jej żółte kuleczki z charakterystyczną czarną kropeczką cieszą intensywnym i delikatnym smakiem.

Kasza ta znana była w Chinach już około 2800 r.p.n.e., gdzie w różnych podaniach opisywano zasady na temat siania i przechowywania ziarna. Kasza jaglana wymieniona tam jest wśród 5 świętych chińskich zbóż, zaraz obok ryżu, pszenicy, soi i żyta.

Kasza ta nie posiada glutenu i może być bezpiecznie stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Poza tym jest o wiele bardziej pożywna i tańsza niż komosa ryżowa (Quinoa) czy amarantus. Doskonale sprawdza się przy diecie alergików, jest bezpieczna i łatwo przyswajalna.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

Można powiedzieć, że te drobne ziarenka to prawdziwe odżywcze złoto dla naszego organizmu. Przede wszystkim odkwasza organizm. Jej zasadotwórcze działanie reguluje pracę całego układu pokarmowego. Wpływa na obniżenie poziomu kwasów żołądkowych przez co wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu i zgagi. Poza tym zakwaszony organizm charakteryzuje się ogólnym zmęczeniem i osłabieniem, dlatego dodanie złotych kuleczek do jadłospisu wpłynie na nasze samopoczucie i poprawę formy.

Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu (wpływa na pracę serca) oraz wzmacnia działanie jelita grubego.

Kasza jaglana na piękny wygląd

Kasza zawiera cały kompleks witamin  z grupy B, witaminę E, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz rzadko spotykany w pożywieniu krzem. Zwłaszcza ten ostatni ma wpływ na wygląd skóry, przeciwdziała wypadaniu włosów i wpływa na wzmocnienie pływki paznokcia. Wzmacnia również i uszczelnia działanie naczyń krwionośnych. Wszystkie te witaminy i składniki szybko tracimy w stanach silnego stresu. Dlatego też kasza jaglana wskazana jest przy osłabieniach związanych z okresami wycieńczenia układu nerwowego. Dodatkowo zawarte w niej lecytyna i tryptofan poprawiają pamięć, przyspieszają pracę umysłową (studentów i uczniów) i wpływają znacznie na poprawę nastroju.

Lekarstwo na katar

Kasza usuwa z organizmu nadmiar śluzu, wysusza błonę śluzową i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych przez co wpływa leczenie przeziębienia, kataru i zapalania zatok. Ma również właściwości przeciwwirusowe i antygrzybiczne, dzięki czemu wspomaga leczenie a nawet zastępuje działanie antybiotyków. Dodatkowo posiada działanie rozgrzewająco i wpływa na termoregulację organizmu, zwłaszcza dla osób marznących zimą. ( mój cały artykuł na temat kaszy możecie tez przeczytać tutaj)

 

 

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.