Frozen cake, czyli ciasto Kraina Lodu

Ta jesień szara a my już w listopadzie myślimy, ze do zimy nie jest tak wcale daleko:) dzisiaj coś smakowitego, ciasto z Kariny Lodu na jesienne dni:) Tak naprawdę to pyszny, klasyczny bananowiec z cukrowymi płatkami śniegu. Jeśli macie w domu fanki Elzy  i Anny to polecam pyszne ciasto bananowe!

wp_20161106_16_41_12_pro

Składniki:

3 banany

2 jajka

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanka mleka

Ciemna czekolada i dowolne ozdoby cukiernicze

wp_20161106_16_41_06_pro

Sposób przygotowania:

Banany ugniatamy widelcem. Bananowe ciasto udaje się tylko z przejrzałych bananów, czyli takich, które zmieniły kolor na brązowy 🙂 Resztę dodajemy stopniowo i wszystko mieszamy, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące. Formę wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Przelać ciasto i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy po 45 minutach jest gotowe. Polewę można rozpuścić w kąpieli wodnej, ale osobiście na gorące ciasto układam kostki i kiedy się nagrzeją rozsmarowuję po powierzchni. Dodaję ozdoby cukiernicze i czekam aż wystygnie!

Jeżeli wykorzystacie nasz przepis koniecznie dajcie znać i podzielcie sie wrażeniami smakowymi albo zdjęciem tutaj lub na face booku:) Smacznego!

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.