Maslane ciasteczka na niepogodę! Czyli co robimy gdy pada deszcz. Krok po kroku maślane ciasteczka.

wp_20160905_16_17_04_pro
I oto w te piękne deszczowe dni nadszedł dzień deszczowy, pochmurny i ponury. A do tego konieczne są pocieszajki, nasze maślane ciasteczka. Są bardzo łatwe do wykonania i można swobodnie zmieniać składniki, zupełnie dowolnie. Najważniejsze, żeby do ich pieczenia zaangażować dziecko.

Składniki:
250 gram mąki
100 gram masła
70 gram cukru pudru
łyżeczka mleka
garść żurawiny
garść posiekanej białej czekolady

wp_20160905_14_22_30_pro

Żurawinę należy wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.

Wszystkie składniki należny ze sobą wymieszać. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać kawałki czekolady i żurawinę. Z ciasta formujemy walec i wkładamy do woreczka foliowego.

wp_20160905_15_34_58_pro

Woreczek umieszczamy w zamrażalniku na kolejne minimum 30 minut.

Po wyciągnięciu kroimy na plasterki, które układamy na papierze do pieczenia:)

 

wp_20160905_15_45_40_pro

Pieczemy w 200 stopniach przez 8- 15 minut w zależności jak grube ciasteczka ukroiliśmy.

I gotowe! Pyszne ciasteczka zaraz po ostygnięciu gotowe do schrupania. Polecamy wersję z dodatkiem migdałów i pistacji. Rewelacyjne.

 

comments powered by HyperComments
Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!
natalis
2016-09-12 16:32:04
wyglądają pysznie:)