Zdrowy tłuszcz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Wciąż karmie małego szkraba. Przeszliśmy etap gryzienia i jak na razie, nie chcę zapeszać, wszystko jest dobrze. Cały czas staram się, aby moja dieta nie odbiegała od tej sprzed ciąży. Jestem fanką zdrowego i rozsądnego jedzenia. Do moich przysmaków należy AVOCADO. Po prostu uwielbiam. Właśnie rozpoczął się sezon i można avocado kupić już nawet za 1,5 zł. Na razie taniej nie trafiłam!

Osobiście najbardziej smakuje mi dojrzałe, miękkie, które nakładam- a raczej rozsmarowuję na kromkach chleba. Świetnie smakuje z odrobiną soli, pieprzu ziołowego- ja dodaję czarne oliwki.To kolejny owoc warzywny w mojej kuchni:)

Dlaczego avocado?

Przede wszystkim posiada dużo zdrowego tłuszczu a zmniejsza poziom tego złego (LDL).
Jednak prawdziwy skarb to ogromna zawartość witamin : A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Zwróćmy uwagę, także na to, że jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Avocado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom „złego” cholesterolu. Kolejnym cennym składnikiem jest tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antyoksydacyjne właściwości smaczliwki, przede wszystkim w przypadku raka jamy ustnej, potwierdzają badania. Znajdziemy tu znaczne ilości lecytyny, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego, a także jest kolejnym składnikiem o działaniu przeciwmiażdżycowym. Avocado docenią również osoby chore na cukrzycę, owoc ten bowiem zawiera bardzo mało cukru. Z dobroczynnego wpływu skorzystamy, spożywając zarówno surowe owoce (nie należy poddawać awokado działaniu wysokiej temperatury), jak i otrzymywany z nich olej. Mieszanina oleju z avocado i oleju sojowego (określana skrótem ASU – avocado-soybean unsaponifiables) uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia  stawów kolanowych. Substancja ta przeciwdziała rozpadowi występujących w chrząstce glikozaminoglikanów.


Jak na razie maluszek zapoznaje się z nowymi smakami z naszej części świata. Ale na pewno do jego diety wprowadzę w odpowiednim czasie ten cudowny i zdrowy owoc- warzywo. Lubicie avocado? Warto wprowadzić ten produkt do diety.

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.