Cream Corn soup- czyli zupa krem z kukurydze dla mam w ciąży i karmiących piersią

Oto pyszna i zdrowa propozycja dla mam w ciąży i tych karmiących piersią. Oczywiście chodzi przede wszystkim o zdrowie i odpowiednie składniki. Kukurydza ma ich aż nadto. Witaminy z grupy B ale także A, D, K i E. Zawiera potrzebne i łatwo przyswajalne pierwiastki: magnez, cynk, wapń, potas i żelazo.  W ciąży nie trafiłam na kartonikową kukurydzę, dlatego, jak nie było świeżej, to nie jadałam tej z puszki- nic z puszki!(przestrzegały wszystkie kobity w rodzinie). Podczas kampanii Tetra Pak dostałam kartonik i nie mogłam nie wykorzystać go do zupki. Reszta poszła na domową pizze, ale o tym innym razem:)

Składniki:

1 opakowanie kukurydzy
4 Ziemniaki
2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
6 Łyżek oleju z rzepaku
sól, pieprz
4 kromki chleba
opcjonalnie odrobina śmietanki


Przygotowanie:

Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę, należy obrać, pokroić na kawałki i ugotować.dodać łyżkę oleju. Pod koniec gotowania(po 15 minutach) dodać kukurydzę z kartonika. Gotować aż warzywa zmiękną.Całość zmiksować w blenderze lub mikserem ręcznym. przyprawić do smaku. 

Grzanki
Pokroić chleb w kostkę i podpiec na patelni z małą ilością oleju. 

Grzanki wsypywać dopiero na chwilę przed podaniem:) Smacznego!

Mama wielu pasji, zawsze zajęta jakimiś nowymi pomysłami i projektami. Uwielbiam odkrywanie świata z moimi dziećmi, naukę poprzez zabawę, kreatywne niespodzianki i wspólne gotowanie. Blog to miejsce, w którym dzielę się własnymi doświadczeniami i wiedzą! Zapraszam!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.